Dextros används effektivt till bryggning I hemmet

Dextros brukar tjäna som en huvudsaklig ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det ultimata är att inbringa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning samt vinberedning.

hembryggt

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortfara en ständig debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del anser att det endast är dextros som gäller om man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noggrann med renligheten, att hålla gedigen temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt jämvikt genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret samt smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann en aning olika åsikter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.

En del menar att det bara är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass knapp att det sannerligen icke spelar någon roll.

Något man måste minnas är att ölet kan erhålla en viss smak på grund av annat än sockret. Det är först när man minsann har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och kompensera med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod också kommer att påverka resultatet. Ifall du följer ett recept och därefter får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan erhålla samma goda öl igen. Om du mixtrar lite efter känsla så kan det bli svårare att repetera samma lyckade konstellation återigen.