Glycerin för vinframställning eller såpbubblor, det är frågan?

För vintillverkning kan glycerin (glycerol) sättas till för att höja fylligheten i vin. Glycerinet ger vinets body, dess fyllighet.

Vin, mjöd, cider, champagne och Ready to drink drinks kan förbättras med glycerin (glycerol). Detta kan funka i öl, man får testa sig fram.

Glycerin produceras i vinet under jäsningsprocessen men en del jäststammar producerar för lite om man har snålt med frukt. Då känns vinet tunt och blaskigt.

Glycerin kan sättas till i efterhand när vinet buteljeras alternativt när vinet skall drickas. Doseringen är 1-5 gram per liter vin. Som regel räcker 1 gram mer än väl.

Glycerin till såpbublor:

Glycerin ser till att såpbubblorna blir riktigt stora

Såpbubblor förundrar och underhåller vuxna såväl som barn. Om du tycker om att göra egna bubblor men anser att det är trist med de små som man får till med vatten samt diskmedel så bör du prova en mix med glycerin, också kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem såsom fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flera matvaror och drycker. I vin är det glycerin som ger fylligheten.

Vad är glycerol och är det minsann säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en fluid som inte har någon färg alternativt lukt. Man finner glycerinet på olika håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

bra

Det var rentav en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja via en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två annorlunda delar.

Man kan förfärdiga glycerinet på syntetisk väg och det finns också vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut samt säljas) och animaliska varianter av det.

Ifall du vill glycerin införskaffa så kan du handla det online som på allt-fraktfritt.se eller på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att också betrakta hembryggning.se. Det här är en legal produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite oförvanskad och skojig underhållning till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, en aning socker och så vanligt diskmedel. Blanda tillsammans i en skål och doppa därefter det verktyg som du vill skapa bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar och två snören som man spänner mellan pinnarna. Detta är ett instrument som är lätt att doppa i glycerinlösningen. Efteråt så är det bara att bringa verktygen framåt i luften varpå bubblorna kommer att skapas. glycerol hudvård tips

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan likaså leka med dem i badrummet. Man kan rentav skapa bubblorna med armar samt händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen eller helt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att skapa en cirkel framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som sedan kan flyga ut över badrumsgolvet. Detta är något du kan testa på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att använda hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en titt på alla produkter som finns i hemmet och som innehåller denna produkt. Om man har en glycerolflaska så är den i sig inte farlig. Ifall man dessutom har lite salpetersyra i hemmet så kan det dock vara plats att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Om man blandar salpetersyran och glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en burk med denna blandning i golvet så får man en fin liten explosion. Detta bör du självklart kringgå men det vanliga glycerinet är helt säkert att använda sig av för lek, mat, dryck samt för hudvård.