Gör ditt mousserande vin hemma

Att brygga sitt eget mousserande vin kan vara en mycket invecklad process om du väljer att producera det genom den traditionella “Methode Champenoise”.

Men det finns en alternativ metod som skänker fantastiska resultat med ett minimum av möda.

Även mousserande vin kan göras från en mängd diverse material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att nyttja en god kvalitet samtliga druvor produkt för att åstadkomma champagne.

Innan vi börjar vill jag förtälja att det förekommer ett mycket enklare sätt som också framställer ett smakfullare vin. Köp en vinsats från Prestige Premium vinsats ifrån hembryggning.se, prisad.se eller annan marknadsplats.

Du kommer att vara i behov av en hydrometer innan du påbörjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan köpas ganska billigt på nätet.

Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1,070 och 1,080 och ej mer.

Därtill behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.

Du behöver likaså en kapsyltång samt en del hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne många faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att tillverka vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att flytta vinet till en öppen hink.

Vinet bör helst vara lite grumligt, ifall inte addera lite jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en primitiv sockerlag innehållandes 25 gram rörsocker per liter vin.

För att åstadkomma denna sirap, värm en mix av en andel vatten samt två andelar socker (räknat på volym). Värm upp till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.

4) Rör om sockerlag, försiktigt men grundligt, i vinet.

5)

Kommande moment är buteljering med hävert, flytta vinet direkt till champagneflaskor använd uteslutande flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att klara av att handskas med det tryck som byggs upp.

6) Placera flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet bör vara klart nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad eller till dess det blir kristallklart.

Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Detta kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en ömtålig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte gör det på rätt vis.

Såvida du ej är en mästare på denna färdighet kan detta eventuellt vara ett gott råd:

Snabbhet är det väsentliga i denna operation om du önskar behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som du även vinklar och avlägsna locket på flaskan.

Det tar lång träning att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns någonting som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har ej skrivit någonting om den vanliga vintillverkningen som behövs som underlag till detta, alla tillbehör för detta finner du smidigt på nätet.