Hemmaframställning av Vin är boken som underlättar bryggningen

Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fylld med massor av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk härlig dryck som kan avnjutas i massor olika sammanhang. Och annorlunda sorter passar annorlunda bra till olika mat o.s.v. Det innebär att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett starkt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men givetvis också all typ av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både enklare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är relativt enkelt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de tror att det är för komplicerat. Det är betydelsefullt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs en aning självförtroende precis som inför allt övrigt vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en roande hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därtill är det frestande att man kan spara relativt mycket slantar på att brygga eget vin.

Idag är det massor vinexperter som arbetar med att ständigt förfina metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all form av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer ständigt flera nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Särskilt påverkar somliga nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar också våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är dessutom möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att komma igång att brygga eget vin hemma krävs en del viktig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är angeläget att följa det till punkt och pricka. Se också till att ingående notera allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir färdig. Och då vore det olyckligt om all tid gått till spillo p.g.a. någon simpel miss. Därutöver bör all utrustning kontrolleras ordentlig före användning. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.

För att få reda på mer kring allting som rör produktion av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i många reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning samt vinprovning.

Det bästa av allt är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig kostnadsfri som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning.