Så framställer du ditt eget vin

Nu för tiden har vinsatser för hemmabruk med tillhörande utrustning utvecklats avsevärt, och det har blivit mycket enklare att brygga sitt vin. Det är dock angeläget att noggrant organisera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från start.

Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det i enlighet med EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det typiskt att brygga på diverse bär och frukter.

Ifall man använder sig av exempelvis bär så skall de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är betydelsefullt att kärlet är noga rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut undan dåliga bär samt rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvrida den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därutöver vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas tämligen mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra. Genom att vispa vinet i ett litermått före provtagning kan man emellertid få undan en rejäl kvantitet av kolsyran. Tänk också på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var ingående med att inte få med något annat än enbart vätska ner i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att få mer smak. Vinet ska jäsa i cirka 2-4 veckor beroende på vilken typ av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.

Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och vänta därefter en månad till innan upptappning av vinet.

Var grundlig med att skölja ur hinkar samt kärl noggrant efter bruk. Det ultimata är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att placera skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i förbindelse med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett oerhört sortiment som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder även mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer dessutom aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som massor hemmabryggare använder sig av.