Upptäck charmen med att brygga eget vin hemma

För att vin ska få kallas just vin måste det enligt EU:s definitioner produceras av saften av pressade vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det många speciella skilda processer av vinframställning.

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ungefär 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och sedan även till Italien och södra Frankrike. Till slut skulle alla de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som såklart också spridits till resterande världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan ske i våra hem. Det är dock inte alltid hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då människor tenderar att prova diverse varierande bär, frukter och juicer. Det genererar också chans att lära sig nya och annorlunda recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att öka alkoholhalten. För vinframställning hemma handlar man en vinsats som är ett alldeles ypperligt val för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir oftast förträffligt resultat och det enda man behöver göra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att lyckas med sin vinframställning är att vara grundlig med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av olika slag. Det kan handla om att en del oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Därför är både hygien och fräsch utrustning mycket relevant.

Aktivt kol är en oerhört bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det funkar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då normal filtrering inte kan avskilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör beakta att varje vinsats man framställer tenderar att få sin egen karaktär oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid uppstå, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på skiftande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan ana. Ett råd är att testa olika jäster till samma vinsats, och på så vis upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av varierande varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade sortiment. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser oerhört rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt. Eftersom jästen innehåller mindre socker resulterar det därutöver i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns varierande sorters jäster är för att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.