För bättre hantering av dina tabletter – använd magnesiumstearat

Tabletterna blir klara direkt. Ibland glömmer man bort att det ska finnas släppmedel i tabletter. Om det saknas kommer tabletterna att fastna.

Ett mycket bra släppmedel är magnesiumstearat och det används flitigt vid produktion av tabletter. Med detta ämne så kan man se till att tabletterna som formas inte hänger kvar på stansen som har pressats. De får önskad form och kan enkelt paketeras då produktionen är klar.

Men vad är magnesiumstearat?

Magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter Det är nästan detsamma som en ätbar tvål med stearat och magnesium.

Magnesiumstearat ger den blanka ytan. Dosera mellan 0,5 till 1%. Blandas i sist och kort tid, max 5 minuter. Vid för lång inblandningstid blir tabletten skör, den släpper inuti också.

Magnesium stearat är vitt och löses inte upp av vatten. Det kommer som ett pulver som kan användas i pulverblandningen som pressas till tabletter. Ämnet används också vid medicintillverkning.

Produktionen måste vara enkel och snabb

Det ska gå fort idag. Idag kan man köra tillverkningen utan stopp. En automatiserad process kan dessutom paketera snabbare.

Inga människor behövs längre för tillverkningen och det minskar risken för bakterier. Fel kan så klart uppstå men då kan man stoppa det och rätta till det.

En enkel elektrisk tablettpress gör 1000-3000 tabletter i timmen. Då använder den en stans. Större maskiner kan ha andra kvantiteter. Då väller det ut färdiga tabletter.

Inga tabletter fastnar i stansen. mikrokristallin
I alla fall inte då man använder magnesiumstearat.

Stansen måste kunna jobba fritt utan avbrott. Ibland kan maskinen jama, fastna, då måste hela produktionen avbrytas fram till det att felet är löst. Det händer att sådana skott kan skada maskinen.

tablettslagning

För bäst resultat måste därför blandningarna av ingredienserna vara precis rätt.

Släppmedel och klibbmedel finns på allt-fraktfritt.se

En väl planerad produktion är a och o

Det gäller att planera rätt. Det gäller släppmedel i tabletter såväl som andra moment.

Den som är väl förberedd kan spara mycket pengar. Ett tips är att kontrollera vilket släppmedel du använder. Slutkunden blir nöjd med en produkt som fungerar som den ska och som behåller rätt form.

Det är förstås något som inte bara har med släppmedlet att göra så det är viktigt att se närmre på saker som ingredienser som motverkar fukt och förpackningar som är lätta att hantera och som ger tabletterna ett riktigt gott skydd.