Har det inte blivit dags att köpa en tablettpress?

Tabletter är kanske den smartaste uppfinningen på många decennier. Mycket av de mediciner som skrivs ut idag ges just i tablettform. Med en tablettpress så går det att pressa tabletter som innehåller de ämnen som krävs. Du kan till exempel tillverka glukosamintabletter.

filmdragerad

En tablettpress till flera produkter

TablettpressEN kan användas om och om igen. När dina glukosamintabletter är klara kan du fortsätta med nya sorter.

De tabletterna är i en klass för sig. De fungerar mot ledsmärtor genom en process som tar 3 veckor att komma igång. Dina leder håller sig i trim. De var vanliga kosttillskott fram till för några år sedan.

Sedan klassades de som medicin. Man minskade tabletterna till 625 mg och begränsade dosen. Men den låga dosen gör att tabletterna inte fungerar som de ska.

Efter en tid kom problemen tillbaka. Som då skrev ut svindyra receptbelagda tabletter i stället. Tabletterna finns i starkare form men då endast till djur. Så kan det gå.

Maskinen är enkel att hantera och att hålla ren efter att den använts. Dels så är det förstås så att man använder en form av släppmedel så att tabletter inte fastnar i stans. Formen är lika enkel att använda, den.

Gör olika volymer

Rätt tablettpress ger rätt volymer. tablett
Det kan ta längre tid.

Den avancerade tekniken gör att processen tar kortare tid. Tablettpressen pressar tabletterna. Formarna ger olika utseende.

Den elektriska maskinen kan producera flera tusen tabletter. Du kan köpa tablettpressar via https://www.lfatabletpresses.com/.

Stora maskiner kan ha upp till 32 huvuden. Det är i princip lika många enkla maskiner som har en gemensam motor och ofta går ännu fortare.
En tumregel är; ju fler huvuden desto fler tabletter.

Klibbmedlet håller ihop tabletten och släppmedlet gör att den släpper från stansen. Akaciakostfiber kan stansas till tabletter utan problem.

Vissa ingredienser lämpar sig inte att göra tabletter av alls. Andra ämnen, som Saigonkanel, går inte att stansa hur mycket klibbmedel man än blandar in. De är avsedda för kapslar.

Akaciagummfiber är ett vanligt klibbmedel. Men mikrokristallinisk cellulosa är det vanligaste. Du kan blanda i 20 % men det finns ingen gräns.

Det finns olika släppmedel men magnesiumstearat brukar användas mest. Surfa in på allt-fraktfritt.se och köp allt du behöver.

Det är svårt att blanda pulver för det lättaste lägger sig överst. Ska du göra små volymer måste du ändå ha maskiner. Det går att använda en sked vid blandningen men det tar längre tid.

Blanda i klibbmedlet första. Därefter släppmedel, då blandar man bara precis så det blir inblandat, max 5 minuter. Tabletten blir skör om du blandar alltför noga.

Du kan prova en färdig tablett genom att släppa den i golvet. Prova en hårdhetsmätare om du vill.

Med 32 huvuden går tillverkningen riktigt snabbt. Maskinen kan då behöva flödesmedel i tillverkningen. Tillverkningen går snabbare då.

Ibland blandar man också i fett och sötningsmedel i tabletterna. Man kan också sätta till sprängmedel så tabletten löses upp snabbt i magen, eller medel som gör att den tar lång tid att lösa upp och blir en deposittablett.
Med maskinen kan du göra egna halstabletter.

Tänk på hygienen

Om tabletterna görs för människor får de inte vara kontaminerade av bakterier. Det är därför dem som arbetar med tablettillverkning tänker på renligheten.

Maskinen måste rengöras ofta för att vara hygienisk. Alla ytor måste kontrolleras. Om det gör det så kan man ju få en blandning som är farlig.

Vissa ingredienser kräver att du är extra noggrann. Då är det viktigt hur du är klädd.

Tänk på det här

En liten tablett som stansas fram av en tablettpress får inte falla sönder. Det är vanligt om du är ovarsam. Det finns till exempel mikrokristallinisk cellulosa som är ett klibbmedel som ser till att tabletten klibbar ihop och stansas och blir hård och hållbar.

Då håller den länge. De håller längre. Oftast finns det fler verktyg som du kan köpa till. Då är olika former lätta att tillverka. Stansen är fullt ställbar.

Använd maskinen rätt för att skydda den. Då har du nytta av den i många år framåt.