Känner du igen Pommac-smaken?

Att dricka läsk i blindo är kul. Det går utmärkt att prova till vardag som fest. Använd smakessensen för Pommac-läsk. Vissa kan inte känna någon skillnad på Pommac och Champis.

champis

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Man kan alltid undra hur stor roll det här spelar. Det spelar väl ingen roll vad det heter bara det är gott?

Pommac är en klassisk svensk läsk som många känner igen

Pommac brukar vara lättast att peka ut. Smak och doft är enkela att känna igen. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Olika smaktillsatser fungerar minst lika bra. Champis heter då Fruktis, finns på allt-fraktfritt.Det är Aromhuset som är tillverkare.

Egen läsk kan bli Pommac Champis eller kanske klassisk Pommac. Du får välja. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Genom att anpassa mängden koncentrat kan du få olika smaker. Öka och minska mängden kolsyra.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. De har levererat i 30 år. En prispressad marknad stänger ute andra aktörer som Sodastream och AGA.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De tog upp fajten med Aromhuset. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller bara 20 % av sockerhalten i vanlig läsk. För bästa smak bland enligt delarna 1 + 7. Då behövs 1 1/4 dl läskkoncentrat till en liter läsk.

Det ger mycket smak

Det vatten som säljs i butiken är ingenting mot det du har hemma i kranen. Du får en mycket intensiv smak. Man skulle nog säga att detta är nyttigare än läsk. Julmusten till trots.

Aromhuset har tagit detta ett steg längre i sina vanliga (ej sockerfria) läskkoncentrat. Sockret reduceras först med 80 %. För att absorbera resten av sockret tillsätter man vattenlösliga kostfibrer.

På så sätt slipper man de riktiga sockerbomberna. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

En Sodastream ger dig nästan oändliga möjligheter. Med den kan du tillverka Pommac. Det kan vara roligt att prova.

Vi har varit stora på läsk i Sverige. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Vi är fortfarande med i toppen. Trots att Pripps numera är uppköpt.

Sockerdricka skapas av päron och citron. Saturnus hade originalsmaken närmast hela 1900-talet, smaken hade produktnummer L104. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Pommac och Champis är konkurrenter. Båda är fruktchampagne. Det betyder Champagne. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Frågan är om inte Pripps hade den bästa smaken? Merri spelar inte ens i samma liga.

Julmust är lika svenskt som regn på midsommar. Coca cola har gjort cola världskänt. Men vissa menar att Cuba Cola smakar mer.

Grape Tonic är en annan svensk läsk. Från början såldes läsk endast på apotek, när bryggerierna tog över blev varumärket Apotekarnes ett lyckokast. Pripps har hållit på kvaliteten.

Det är enkelt att göra egna blindtester hemma

Börja med att bjuda in några kompisar som är med på noterna. De får täcka för ögonen. Du talar om att du kommer att bjuda på tre olika drickor. Nämn namnet på dessa.

Det blir roligast om det rör sig om snarlika smaker som tutti frutti och Champis. När du har gjort tre glas så får varje person testa utan att se drycken. Sen får de tala om vad de tyckte.

När alla svarat kan du visa facit. De flesta kan nog sätta Pommac men de andra smakerna blir det värre med. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. kolsyremaskin smaker Den som vinner kan få din hemmagjorda läsk.

Du kan bjuda på Pommac och Champis direkt också. Det blir kul.