Mjöd eller honungsvin är samma sak.

Sägnen säger att vikingarna drack det. Många svarar säkert mjöd och honungsvin.

Resultatet kan bli riktigt bra. Den svenska honungen är en viktig del av mjöd.

Mjöd och honungsvin har fått sig ett rejält uppsving

Nu undrar du kanske vad är mjöd och svaret är enkelt. honungsvin och mjöd är samma sak och det här är en dryck som tillverkas på samma sätt som vin. Istället för druvor används honung och vatten för att jäsa till mjöd. Mjöd är inget unikt för vikingar eftersom drycken har gjorts världen över i olika kulturer.

Faktum är att det finns språk där man använder samma ord för mjöd och honung på grund av den gamla traditionen av att göra mjöd på honung. Ibland kallas det för honungsvin mjöd men smaken är inte alls som ett traditionellt vin.

Så kommer du igång.

Det finns många sätt att brygga mjöd på. Jäsröret och tunnan är bara delar fyll på med jäsmätare.

hur

Utöver detta ska du ha vatten, honung och någon form av mjödjäst som mycket väl kan vara vinjäst för att få igång jäsningsprocessen. Honung från lokal odlare är bra om du ska göra mjöd. Bättre kan det inte bli!

Kanske känner du redan till hembryggning-se och deras produkter. Då kan du jäsa på några veckor eller en månad, med andra ingredienser kan det ta upp till ett år.

Förköp dig inte på en produkt utan välj ur rätt prisklass. Inte är det svårt.

Det är värt att känna till. Häll upp det i kokkärl. Glöm inte bort att datummarkera alla processer som du gör.

Vi rekommenderar att du använder blomsterhonung framför Akaciahonung. Det är ett tidskrävande arbete detta. En slickepott kan fungera. Ta tillvara på allt.

Temperaturen är viktig för mjöd

Ha rätt typ av termometer. Det får inte vara för kallt och inte för varmt. Jästen dör om det blir för varmt.

Ha tålamod med mjöd tillverkningen. Om du köper färdiga paket vet du att du har köpt rätt produkter från början.se pga. Jäsningen får en helt annan näring.

Korkarna spelar mindre roll. göra mjöd Mjöd förbättras enormt, mycket mer än vin, vid lagring. Det måste få ta tid. När det lagrats i 6 månader är resultatet som bäst.

Kanske hade vikingarna rätt ändå? Vin i all ära men mjöd är nog toppen ändå. Smaken avgör det hela.

Bjud in till honungsvin kvällar till höger och vänster när allt är klart!