Sötningsmedel för att få god söt smak fast på ett nyttigt sätt

Det är jättemånga som aldrig skulle kunna ha i tanke sej livet utan.

Idag finns det många olika sötningsmedel som inte gör att man ökar i vikt. Ett sötningsmedel som är populärt är sackarin som man kan använda med gott samvete.

Sackarin är inte det enda eller bästa alternativet för vanligt vitt socker

Sackarinet upptäcktes redan under 1800-talet och är en form av sötningsmedel som många använder i kaffe och te istället för socker. Eftersom sackarin går genom matsmältningen utan att tas upp av kroppen så påverkas inte kroppens insulinnivå av denna form av sötning.

En bidragande orsak till att sackarin används flitigt av diabetiker. Sötningseffekten är hela 500 ggr jämfört med vanligt socker, men den lite kemiska metalliska smaken uppskattas inte av alla.

Sukralos är ett annat alternativ när man söker ett alternativt sötningsmedel som dessutom smakar verkligt gott och är nästan fritt från kalorier.

Här får man också omkring 500 gånger sötare effekt än vanligt socker och sukralosen går att hetta upp så man kan använda detta medel i bakning. Det är inte konstigt att Sukralos smakar som rent socker eftersom det är gjort av socker. Ytterligare ett sötningsmedel är Cyklamat som dock är svagare än Sukralos.Cyklamat är egentligen ett samlingsnamn för lite olika salter som används för sötning och har cirka 40 ggr mer sötninsgeffekt än socker.

Ett annat sötningsmedel som är mycket känt är aspartam som är uppbyggt av två olika aminosyror, nämligen fenylalanin och asparaginsyran. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.

Aspartam smakar lite kemiskt.

En del medel har blivit otroligt omtyckta eftersom de är helt naturliga

På senare år så har det förekommit en hel del diskussion om de artificiella sötningsmedlen som aspartam och sackarin och man har varnat för att det kanske inte är så hälsosamt att överdriva användandet av dessa.

Stevia som också kallas sötflockel gjorde många glada när det släpptes fritt på marknaden.
Stevia säljs bland annat i form av sötströ som är som strösocker med den skillnaden att Stevia är så mycket nyttigare. Stevias sötströ ger en sötning ungefär 18 ggr vanligt socker.

Problemet med Stevia är att det har en lätt oangenäm bismak av lakrits. Tillverkare av Stevia sötmedel har försökt att blanda i annat för att dölja bismaken, men det har inte lyckats så bra.

Ännu ett sötningsmedel, denna gång helt naturligt är Erytritol som finns i äpplen och päron. Ser ut och smakar som socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.

Sukralos och Erytritol kan vara svårt att hitta i vanliga butiker men på prisad.se och allt-fraktfritt.se finns de alltid.

När du ska välja ett bra sötningsmedel så ska du veta att man ska få i sig mycket av de artificiella sorterna för att det ska anses vara farligt.

När och om du inte gillar Stevia och de andra naturliga alernativen så finns alltid sackarin och Sukralos som kända preparat. Till “syvende og sist” är det ju smaken som ska avgöra vilken du vill använda.