Hur verksamt är handsprit mot pandemi?

Det är svårt att veta vilka virus som cirkulerar i samhället. Strukturen av det nya Coronaviruset överraskar alla. Då kan vi utrota det lättare. Handsprit är dock inte den bästa skyddsmetoden i detta fall.

sterilisering

Många drabbas av panik vid pandemi utbrott. Men oavsett vilket är det givetvis en fördel om du håller god handhygien. Hygienfaktorn spelar en stor roll för din förmåga att stå emot sjukdomar.

Ska man välja tvål eller handsprit?

Många undrar om de ska använda sig av vanlig tvål hellre än handsprit för att skydda sig mot en pandemi. Frågan har ett enkelt svar. Om vi ser på tvål så är det så att tvålen angriper virusets hölje. Tvålen löser ju fett och därmed kan det räcka med att tvåla in händerna för att begränsa smitta denna väg.

Det står klart att regelbunden handtvätt är bättre än regelbunden användning av handsprit. Dock är det sant att handsprit kan neutralisera vissa virustyper. Metoden har dock sina brister och det finns bättre alternativ att använda sig av.

Både handsprit och handtvål har liknande effekter. Kritiken mot handspriten har varit stor i många år.

Handdesinfektionen måste vara alkoholfri

Ibland kan handsprit överraska på ett negativt sätt. Dels är det så att du måste gnugga ordentligt. Om inte så förlorar handspriten sin bakteriedödande effekt.

Kanske kan en antibakteriell tvål vara bättre. Så gör du för att välja rätt desinfektion för rätt virusskydd

Det är inte säkert att desinfektion med handsprit fungerar om du är förkyld. Olika ytdesinfektionsmedel fungerar på olika sätt. Utan ett bra virusskydd har vi inte mycket att sätta emot.

Använd desinfektion så ofta du kan

Du måste använda bra desinfektion rutiner redan innan du får symtom. Om du tvättar händerna regelbundet så är mycket redan vunnit. På så sätt får du ett virusskydd på köpet.

handrengöring

Tvätta alltid händerna efter att du har varit på toa. En vanlig uppfattning är att man bara behöver tvätta händerna om man tagit i något. Men du rör vid ytor inne på toaletten och det betyder att du kan få med dig smitta med ut från det rummet.

Tvätta inte bara händerna om du vill ha ett bra virusskydd

När coronaviruset nådde Sverige trodde många att det var som att få en influensa. Italien drabbades mycket hårt och har hittills haft fler dödsfall än Sverige.

Vid pandemier hjälper sällan vanlig handdesinfektion. En antibakteriell spray kan du använda på många ytor. Ett portabelt virusskydd helt enkelt.

Använd bakteriedödande produkter

Du kanske tror att det är bäst att köpa handsprit. desinfektor Det är inte säkert att det är sant. Handsprit kan inte döda alla virus. Du tror att du får ett virusskydd men om du inte får det är du i större fara än om du hade valt vanlig handtvätt.

Säkerheten handlar inte bara om att dina händer blir rena från virus och bakterier på riktigt. Handsprit kan torka ut din hy. Prova med produkter som du faktiskt tål att använda. Speciellt om du ska applicera flera gånger om dagen.

Vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion kan vara minst lika bra som andra preparat. Produkter som Smittstopp och Forte handdesinfektion finns på nätet även om de är slut i andra butiker. Använd det på händerna.

Du kan spraya grönsaker med kolloidalt silver och ändå äta dem när sprayen har torkat. Istället för att sätta dessa i tre dagars karantän under pågående pandemi kan du spraya och få bort det som skulle kunna vara livsfarligt.

Du kan använda sprayen vid desinfektion även när det inte är pandemitider. Den kan behövas då och då.
Vi vet ju av vana att man måste gnida in med tvål och då blir den mycket effektivare att använda. Antibakteriella medel finns som sprayer också.

När ska du börja med noggrannare handdesinfektion?

Om de redan har fått sjukdomssymtom så är det försent. De som redan tvättar händerna noga oroar sig inte över bristen på handsprit.

Dessutom kan du se till att ha ett extra alkoholfritt handdesinfektionsmedel hemma som är mycket bättre än handsprit mot virus. Utöver en bra antiseptisk tvål som du använder regelbundet kan du använda en bakteriedödande spray som ger dig ett skydd mot pandemi såväl som andra typer av bakterier och virus.

Det är möjligt att desinficera på ett skonsamt men effektivt sätt

Händerna tål inte ett konstant användande av alkospray. Huden blir så torr att du får sår. Det är inte bara obehagligt för att det då gör ont att applicera alkohol.

Om du har sår så kan virus ta sig in den vägen. Det är viktigt att tänka på innan du börjar att använda handsprit vid en pandemi. Smittstopp, Forte och Pandemstop har blivit en riktig storsäljare just nu. Huden blir återfuktad och torkar inte ut.